Young Farmers Tour 2016

17-10-2016

Als onderdeel van de Small Farmers Big Deal campagne is er een Young Farmers Tour georganiseerd. Dit jaar zijn er 10 jonge melkboeren uit verschillende landen naar Nederland afgereisd om deel te nemen aan deze tour. Het doel van de tour is uitwisseling van kennis. Lees hier een kort verslag van het eerste deel van de tour.

Het is nu amper een halve week geleden dat  tien jonge boeren uit Oeganda, Nepal, Kenia, Zambia en Indonesië in Nederland zijn  aangekomen in verband met de Small Farmers Big Deal campagne. De deelnemers zijn inmiddels een hechte groep geworden die vrolijk en gemotiveerd het  drukke programma volgen.

Dit programma begon donderdag 13 oktober met een briefing waarbij de deelnemers hun  verwachtingen en doelen aan elkaar presenteerden. Hieruit bleek al de verscheidenheid van problemen waar de boeren tegenaan lopen. Dit loopt uiteen van lage melkprijzen tot last van klimaatveranderingen waardoor er soms vijf maanden geen regen valt.

In Nederland hebben de boeren zich te houden aan een melkquotum en lijkt er aan alles wel een overvloed te zijn. Voor de jonge boeren die deelnemen aan deze week geldt juist het omgekeerde. Maar toch blijken er nog genoeg overeenkomstigheden te zijn. Zo kampt niet alleen de Nederlandse melksector met terugdringende cijfers wat betreft het aantal jonge boeren.
In Nepal bijvoorbeeld heeft het boerenbestaan ook weinig aantrekkingskracht op de jeugd, zo vertelt Raju Sharma. “In Nepal proberen jongeren eerst door middel van een opleiding binnen of buiten de grens carrière te maken. Als dit niet lukt kiezen ze er misschien voor om boer te worden, of ze gaan de politiek in”, zo grapte hij vrijdagavond 14 oktober tijdens de Future of Farming Talkshow.
Sharma is een afgestuurd antropoloog die melkboer is geworden omdat hij daar echte passie voor heeft, maar voor vele anderen is  het pure noodzaak dat ze koeien zijn gaan houden.

Alle deelnemende boeren zijn aangesloten bij een coöperatie en zij putten optimisme uit hun lidmaatschap. Want hierdoor hebben ze zekerheid in afzet, krijgen ze steun in slechtere tijden en bijvoorbeeld goede medicatie voor hun vee. Zo vertelde Kharm Kamuntu uit Oeganda dat hij voorheen als particuliere koper vaak slechte medicatie heeft aangekocht, maar dat hij dit nu via zijn coöperatie aankoopt en hij daardoor verzekerd is van een goede kwaliteit medicijnen. De deelnemers voelen zich ook daadwerkelijk onderdeel van hun coöperatie en willen ze zich graag inzetten zodat hun coöperatie en haar leden kunnen groeien.

Voordat de deelnemers aankomende vrijdag weer terug zullen vliegen naar hun eigen land staan er nog een aantal intensieve maar leuke events op de planning, onder andere  de IDF World Dairy Summit. Hiervan zal aan het einde van deze week  verslag  worden gedaan.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org