Filipijnen: Het paleis is van de kokosnootboeren

28-11-2014 Na een lange strijd was het woensdag dan zover in de Filipijnen. 71 Kokosnootboeren van de Kilus Magniyog Alliantie werden ontvangen door President Aquino in zijn paleis met goed nieuws. De President en de kokosnootboeren tekenden een akkoord waarin zij in 2015 de eerste rentebetaling kregen van het kokosnootfonds waar ze voor een campagne zijn gestart jaren geleden.

Verder heeft de President beloofd het Kokosnootfonds nu officieel per wet op te richten waarbij vertegenwoordigers van de verschillende landbouworganisaties meebeslissen over de projecten die gefinancierd worden. Hij heeft beloofd de initiatiefwet met “spoed” aan te duiden waardoor er binnen een jaar een wet moet liggen. Probleem is nog wel dat een technische stap genomen moet worden door het Hooggerechtshof, maar de druk is nu zo hoog geworden dat de verwachting is dat dit niet lang meer kan duren.

3 miljard Filipijnse Pesos per 2015
Het totale fonds bevat 71 miljard Filipijnse pesos, dat is 1,2 miljard euro. Al met al een enorm succes! En daarnaast op de thee mogen komen bij de President is uniek en getuigt van respect. Dit is voor het eerst dat een Filipijnse President een dergelijke delegatie boeren in zijn paleis uitnodigt en op gelijke hoogte met ze spreekt. De volgende dag stond de ontmoeting met foto en al op vrijwel alle voorpagina’s van de grote dagbladen met koppen als “President werpt z’n gewicht in de strijd voor de boeren.”. Wanneer zien we dat weer in Nederland?

Op slippers
De kokosnootboeren zijn vanuit het noorden van de Filipijnen helemaal naar het zuiden gelopen. 1750 kilometer hebben ze afgelegd om hun punt te maken, op slippers. Op de route hebben ze gesproken met andere kokosnootboeren en verteld over hun plannen. En gevraagd naar ideeën hoe het geld uit het kokosnootfonds te gebruiken. Daaruit zijn projectvoorstellen gemaakt die ook gepresenteerd zijn aan de President en andere belanghebbenden. Het is heel belangrijk om de kokosnootsector te ontwikkelen, bijna 11 miljoen Filipijnen zijn afhankelijk van deze sector, en de meesten leven ver onder het gemiddelde inkomen in de Filipijnen. De verwerking van de kokosnoot in waardevolle producten als zeep of olie is de belangrijkste uitdaging, naast het verhogen van de productiviteit (meer kokosnoten per hectare). Dit kan alleen gedaan worden als via coöperaties een deel van het werk uit de handen wordt genomen van de boeren, waardoor ze zich meer op de productiviteit kunnen toeleggen.

Kracht van de lobby
In het verleden zijn dit soort marsen vaker georganiseerd. Niet altijd even succesvol. Waarom het nu wel heeft gewerkt? Het succes zit in een drietal factoren, waar ook Agriterra op gehamerd heeft. Ten eerste is er een alliantie van 10 landbouworganisatie gevormd die samen hebben opgetrokken. Zij hebben afzonderlijk weer allemaal hun banden met en ingangen bij politieke partijen. Ten tweede is een concreet voorstel gemaakt over waar het geld aan besteed moet worden en ook het feit dat ze het fonds niet in één keer willen opsouperen, maar enkel gebruik maken van de rentebetalingen om een langdurige bron van inkomsten voor de projecten te genereren. Er is ook te weinig capaciteit op dit moment om 1,2 miljard euro op een betekenisvolle manier weg te zetten. Ten derde is de mobilisatie van andere groepen en boeren tijdens de campagne zeer succesvol geweest. Studenten van de belangrijkste universiteit liepen op het einde mee met de kokosnootboeren uit solidariteit, en ook de kerk, die enorm veel invloed heeft, stond publiekelijk aan de kant van de kokosnootboeren.

Het bewijst maar weer eens dat onderling samenwerken, een plan hebben en externe partijen aan je doel binden een enorm krachtig instrument is voor verandering. Lobbyen in optima forma. Als Agriterra mogen we trots zijn dat we aan deze benadering een steentje bij hebben mogen dragen. Op naar de volgende lobbycase!

Eerdere blogs hierover.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org