Kenia, zuivelland

04-06-2014 Kenia is een zuivelland in opkomst. Steeds meer lokale zuivelcooperaties zien mogelijkheden om verder te groeien door de eigen melk te verwerken tot zuivelproducten. Niet alleen omdat daardoor meer waarde wordt toegevoegd en er dus omzet wordt gegenereerd voor de deelnemende boeren, maar ook omdat de overheid in Kenia verbiedt dat rauwe melk direct aan consumenten wordt verkocht. Mukurwe-ini Wakulima Dairy Company is zo'n cooperatie met een ambitie om verder te groeien. In eerste instantie leverde de cooperatie enkel rauwe melk aan grote zuivelindustrieen. Nu wil zij haar afzetmarkt vergroten door ook aan consumenten te verkopen. Een eerste stap was het bouwen van een fabriek en nu is de tijd aangebroken om het productieproces om melk te pasteuriseren in gang te zetten. Adviseur Ben Weijers is gevraagd om op technisch vlak ondersteuning en advies te geven bij het proefdraaien en de eerste dagen van het productieproces.

Om melk te pasteuriseren is een pasteur nodig. Hierin wordt de melk verhit, zodat de bacteriën in de rauwe melk worden gedood. Daarna koelt de pasteur de melk weer terug. Door dit proces blijft de melk langer houdbaar en kan deze vervolgens in melkbussen of plasticzakken aan particulieren worden verkocht. Naast de pasteur zijn allerlei leidingen nodig waarin de melk wordt rondgepompt, en een reinigingssysteem om alle leidingen goed schoon te houden. Omdat dit een vrij technisch proces is, heeft de coöperatie speciaal geschoold en gekwalificeerd personeel aangenomen, waaronder een zuiveltechnoloog en drie technici.

De aanwezigheid van Ben was bedoeld om mee te kijken met het proefdraaien en kinderziekten uit het productieproces te halen. Maar helaas liet de uitvoering van de installatie dat niet toe. De planning was namelijk om op 1 april 2014 te starten met de productie, maar ondanks dat er een strakke planning lag, was bij Bens aankomst in Kenia het team aldaar nog druk bezig met de installatie van de apparatuur.

Als Agripooler moet je op zo’n moment snel je plan aanpassen om zo toch het doel van de missie te bereiken. In de eerste week in de fabriek heeft Ben daarom samen met het team de installatie nauwkeurig gevolgd en bekeken, en een aantal aanbevelingen opgesteld. Daar kon het team direct mee aan de slag. In de week daaropvolgend waren de aanpassingen doorgevoerd en kon verder worden gegaan met het installeren van de apparatuur.

Het is spannend dat het team nu geheel op eigen houtje de eerste dagen van de productie moet draaien, maar Ben heeft alle vertrouwen in het deskundige personeel. Op 1 juni 2014 moet het echt gaan gebeuren: dan zal de productie starten. Ben blijft beschikbaar per e-mail of telefoon voor advies, maar verwacht zelf dat het team alles onder controle heeft. Wordt vervolgd!

Emmie van der Vliet
Agriterra nieuwsredactie 


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org