Marktplaats voor monitoring en evaluatie

19-03-2014 Vandaag dag twee van de workshop monitoring en evaluatie voor veertien landbouworganisaties uit Zuidoost Azie. Manila, de hoofdstad van de Filipijnen, is het toneel van de driedaagse training. Bertken en ik (Christine Plaisier) zijn blije mensen bij het zien van de interactie, het delen van kennis en ervaringen en het oefenen met het oogsten van verhalen en een logical framework.

Vanuit Manila schrijft Christine:

Het programma van vandaag ziet er als volgt uit: in de ochtend presenteren zeven organisaties hun M&E systemen, processen en instrumenten (gisteren was het de beurt aan de andere zeven organisaties). Ze benoemen uitdagingen maar ook kansen en mooie dingen. We zijn verheugd dat de deelnemers zich bewust zijn van het belang van M&E, dat het helemaal niet saai en irritant is zoals wel eens wordt beweerd. Maar dat het nodig is om je organisatie maar vooral je resultaten op een hoger plan te tillen. En dat is wat ons bindt: we willen allemaal goede resultaten bereiken daar waar we ons op richten: boerenorganisaties versterken om economische ontwikkeling onder boeren teweeg te brengen.

Na een fantastische energizer die ervoor zorgt dat niemand een lunchdip heeft, gaan we interactief aan de slag. Christine geeft eerst een stukje theorie over ervaringsverhalen van boer(inn)en en wat daar in de praktijk bij komt kijken. Na de theorie deelt de groep zich in vieren en gaat iedereen aan de slag. De opdracht is dat elke groep formuleert waarom het relevant is verhalen op te tekenen, welke vragen je stelt en daarna een stappenplan daarvoor opstelt; vervolgens schrijven ze een verhaal. Alle groepen presenteren daarna hun opdracht. Het blijkt een nuttige en leerzame oefening. Sommigen hebben er moeite mee om een goed verhaal op papier te zetten, hoe begin je een verhaal, wat werkt het beste en hoe link je dat nu aan je eigen doelstellingen. Er volgen vier geweldige presentaties en rollenspellen waarin de een de boer is en de andere de oogster van het verhaal.

De tweede sessie gaat over logical frameworks, indicatoren en output, outcome en impact. Iedereen heeft wel eens een logical framework opgesteld. Onderdelen daarvan zijn: wat is precies je doel, hoe ga je dat bereiken, wat zijn je activiteiten, en wat wil je uiteindelijk bereikt hebben. En dan de vraag, hoe ga je dat monitoren en evalueren. Na een stukje theorie en interactieve discussie daarover gaan we weer in vier groepen aan de slag. Elke groep krijgt een doelstelling waarvoor ze een logical framework moeten maken. Dit blijkt voor velen nog helemaal niet zo gemakkelijk. Hoe formuleer je nu een goede indicator? Ook al hebben we het gehad over het SMART definiëren daarvan, in de praktijk gaat dat nog niet zo 1, 2, 3. En wat is het nu dat je uiteindelijk wil bereiken? Het logframe moet uiteraard aansluiten bij de realiteit. Belangrijk is ook om de tijd te nemen om een goed logframe op te stellen.

De avond vullen we met een zogenaamde ‘free market place’: iedereen krijgt de kans om wat dieper in elkaars’ M&E keuken te kijken; instrumenten worden vertaald en gedeeld, er vinden inspirerende gesprekken plaats en de usb-sticks worden gevuld. Moe maar gelukkig rollen we uiteindelijk ons bed in.


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org