Zonnige toekomst voor de zonnebloemboeren?

20-03-2014 Een spannend jaar hebben ze voor de boeg, de 2.266 leden die in 2011 het heft in handen hebben genomen om hun eigen zonnebloemzaden verwerkingsfabriek op te zetten.

Rucodia NGO heeft het voorwerk gedaan door de leden te motiveren voor het produceren van zonnebloemzaden en hen te formeren in groepen. Ook heeft Rucodia NGO de eerste verwerkingseenheden op lokaal niveau geïntroduceerd. Echter, door de te hoge onderhoudskosten van de 13 verschillende verwerkingseenheden die allen wijdverspreid zijn, heeft men besloten een coöperatieve onderneming te vormen waar 1 grote verwerkingseenheid wordt geïnstalleerd.

Rucodia Company heeft 66% van de aandelen in handen via 11 verenigingen en Rucodia NGO heeft 34% van de aandelen. De structuur van Rucodia Company Ltd. is identiek aan die van een coöperatie. Het doel van deze onderneming is dat deze haar helpt bij de toevoer/aankoop van kwalitatief goede zaden, het effectief organiseren van het transport van de zaden, het verwerken van de zaden tot olie en restcake en de verkoop van deze 2 producten.


In juni 2013 werden de machines geïnstalleerd, in juli 2013 kreeg het bedrijf een werkkapitaal lening van de Franse organisatie SIDI en in juli is men begonnen met de productie van zonnebloemolie en restcake. In oktober 2013 heeft Agriterra een team van een Flynth bedrijfsadviseur en een olie expert gestuurd om een volwaardig business plan te ontwikkelen om te zien wat de mogelijkheden en groeiperspectieven van het bedrijf zijn. Deze uitgebreide missie, waar veld onderzoek in Dar Es Salaam en Songea heeft plaatsgevonden en waar een gedetailleerde analyse van het bedrijf zelf is gedaan, heeft geleid naar 3 mogelijke scenario’s.

Alle scenario’s laten winst zien. Echter deze winst is alleen te behalen als men ook op organisatorisch vlak de bedrijfsvoering professionaliseert. Er moet eigen management komen, het financieel beheer moet verbeteren door te gaan budgetteren, voortgang te bewaken en de interne controle (vooral voorraadbeheer) op verenigingsvlak beter te sturen. Ook moet het bestuur getraind worden in wat er bij komt kijken bij het leiden van een bedrijf. Daarnaast moeten de leden zich gaan realiseren dat het hun bedrijf is en dat ze dus zelf kunnen zorgen voor een betere prestatie en daarmee verhoogde inkomsten. Aan al deze punten zal in 2014 gewerkt worden samen met Agriterra. Aan het toekomstig management zal het niet liggen, dat is voor de verandering erg jong en ambitieus, wat een aantrekkingskracht heeft op veel jonge boeren.


Meer weten over dagelijkse praktijk van het bankabel maken van coöperaties in Oeganda en Tanzania, volg mij via @petrazwart1


Share this article:
Lokaal
Gefocust
Verbonden
Kwaliteit

Adres

Jansbuitensingel 7
6811 AA Arnhem
The Netherlands

+31 (0)26 44 55 445
agriterra@agriterra.org