Indonesische boeren zetten moedige stappen richting meer zeggenschap over hun eigen bestaan, geïnspireerd door lessen uit het Nederlandse coöperatiemodel. Met ondersteuning van Agriterra werken zeven primaire coöperaties in de palmolieteelt aan de oprichting van de eerste palmoliefabriek in eigendom van boeren in Indonesië. Deze stap kan hun rol in de waardeketen volledig veranderen: in plaats van te vertrouwen op tussenhandelaren, kunnen ze straks zelf palmolie verwerken en verkopen. De potentiële voordelen zijn duidelijk: hogere winsten, een sterkere marktpositie en meer duurzaamheid door betere coördinatie, zoals het gefaseerd vernieuwen van plantages om inkomensverlies te voorkomen.
Lees verderWereldwijd vergrijzen coöperaties en het aantal jonge boeren neemt af. Dit vormt een bedreiging voor de toekomst van de landbouw en de voedselzekerheid. Het is daarom belangrijk dat coöperaties jongeren betrekken, want zij brengen frisse ideeën en nieuwe werkwijzen mee. Om jongerenparticipatie te stimuleren, heeft Agriterra het programma ‘Youth in Agribusiness’ ontwikkeld, dat begint met een Kick-off workshop.
Lees verderRichard Schukkink, eigenaar van de International Tea en Coffee Academy, is een expert op het gebied van koffie, thee en cacao. Hij adviseert bij import en export en verbindt graag markten met elkaar. Daarnaast werkt hij graag inhoudelijk met de producten. In juni reisde hij als Agripool expert voor Agriterra naar Tanzania om daar Kazi Yetu Ltd, een coöperatie die thee verpakt en verkoopt, te helpen met hun productieproblemen.
Lees verder
Rien Geuze, voormalig medewerker van Agriterra, keerde na tien jaar terug naar Kenia om de projecten te bezoeken die hij daar tussen 2011 en 2014 had opgezet. Hij was positief verrast door de vele veranderingen die hij zag, zoals fabrieken die gebouwd waren, de enorme ontwikkeling van de marketing en de impact van de uitwisselingsbezoeken tussen Nederland en Kenia.
Lees verderWijbrand Fabius, nu Stakeholder Manager Duurzaamheid bij ABN AMRO, heeft een gedegen achtergrond in de financiering van de internationale grondstoffenhandel, met name in koffie en cacao. Wijbrand ging als Agripool-expert voor Agriterra naar Ethiopië om het businessplan en de financiering van de Kafa Forest Coffee Farmers’ Cooperative Union door te nemen en te beoordelen.
Samen met Dawit Setegn, de lokale Agriterra-adviseur, reisde hij naar Bonga, in het zuidwesten van Ethiopië. Daar spraken ze gedurende een week met verschillende mensen van de Unie, bezochten ze coöperaties en ontmoetten ze boeren in afgelegen gebieden. Het communiceren verliep soms moeizaam, omdat er verschillende talen werden gesproken. Desondanks werd er veel informatie verzameld over de relatie tussen de coöperaties en de Unie met als uiteindelijke doel om een samenwerking tussen de Unie en Agriterra mogelijk te maken.
Jeroen Kruft, voormalig eigenaar van een bedrijf dat zich richtte op het ontwikkelen van producten in ontwikkelingslanden, wordt regelmatig ingezet door Agriterra om advies te verstrekken aan coöperaties in bijvoorbeeld Peru, Congo en Tanzania. In september vorig jaar deelde hij zijn ervaringen en inzichten op het gebied van marketing met cacao-coöperatie Ecakoog in Ivoorkust.
“Ik heb gekeken naar hun klantenbestand, hun financiën en de kwaliteit van de cacao. We hebben enkele plantages bezocht, over certificering gesproken en we hebben gekeken naar een marketingstrategie.”
Lees de verhalen in onze nieuwsbrief en schrijf u nu in!